Naar de tandarts

Een tijdig bezoek aan de tandarts is belangrijk voor ieders gebit.
Neem uw kind daarom vanaf 2 jaar mee op controle!

Zo jong?Lees meer

Neem uw kind de eerste keer mee als u zelf op controle gaat. Uw kind kan dan bij de allereerste keer wat rondkijken in de praktijk. Zo raakt het vertrouwd met de omgeving en de medewerkers.

Een behandeling is op die leeftijd meestal nog niet nodig. De tandarts kijkt of het gebit in orde is maar geeft ook voornamelijk advies en voorlichting. Hij of zij zal proberen tijdig verkeerde gewoontes op te sporen en bij te sturen.

Vermijd van uw kind mee te brengen als er bij uzelf een behandeling moet gebeuren. Dit voorkomt dat uw kind onnodig lang moet wachten en dat het wordt opgeschrikt door onbekende geluiden.

Hoe bereid ik mijn kind voor?Lees meer

Bereid uw kind voor op het eerste bezoek. Vertel dat hij of zij mee mag naar de tandarts. Leg uit wat er allemaal te zien is. Dat er een speciale stoel staat en een grote lamp hangt. En dat de tandarts altijd een witte jas aanheeft. Zeg er ook bij dat uw kind misschien even op die stoel mag zitten en dat de tandarts misschien ook eens in zijn of haar mond wil kijken. Net zoals bij u. Prikkel hun nieuwsgierigheid. Een tandartsbezoek is normaal en hoort erbij.

Probeer altijd op een begrijpelijke manier over de tandarts te vertellen. Vertel niet te veel details maar creëer vooral een gevoel van veiligheid. Begin niet over behandelingen bij een kind jonger dan 4 jaar. Vertel uw tandarts bij de controle wat uw kind al weet, bijvoorbeeld over tandenpoetsen…

Mocht uw kind dan toch een gaatje krijgen, bereid het dan ook goed voor. Leg op een rustige moment uit dat één of meerdere kiezen ziek zijn. Vertel dat de tandarts de zieke tand of kies beter maakt. Vermijd zwaar beladen woorden als pijn (ook “je gaat geen pijn voelen” is verkeerd en boezemt angst in) of “prikje” en doe zeker geen valse beloftes. Als u de behandeling vooraf mooier voorspiegelt dan dat die in werkelijkheid is, verliest uw kind het vertrouwen in u en in de tandarts. Bovendien zal uw zoon of dochter in de toekomst meer opzien tegen een behandeling.
Laat daarom de tandarts zelf vertellen wat er gaat gebeuren. Hij of zijn zal uw kind alles duidelijk kunnen uitleggen en tonen. Probeer ook tijdens de behandeling zoveel mogelijk aan de tandarts over te laten. Op die manier heeft hij of zij de volledige aandacht van uw kind en kan hij of zij uw zoon of dochter het makkelijkst doorheen de behandeling leiden.
Heeft uw kind vragen over de behandeling? Spreek dan af om die samen aan de tandarts te stellen.

Regelmatige controleLees meer

Meestal is het voldoende als u met uw kind twee keer per jaar op controle gaat. De tandarts kijkt dan alles na en stuurt bij waar nodig. Hij of zij zal uw kind begeleiden een mooi gebit te behouden.

“Er komen toch andere in de plaats?”Lees meer

We krijgen heel vaak de vraag waarom een melktand moet behandeld worden.
De belangrijkste reden is om er voor te zorgen dat de definitieve tanden gevrijwaard blijven van cariës. Elk gaatje is een haard van bacteriën die de andere tanden van daaruit kan “aansteken”. Wanneer de definitieve tanden doorbreken zullen zij onmiddellijk in contact komen met deze slechte bacteriën en zullen zij ook zeer snel een gaatje gaan ontwikkelen.

Een andere belangrijke reden is dat een melktand ook een zenuw heeft. Nog al te vaak denken mensen dat melktanden geen pijn kunnen voelen. Niets is minder waar. Ook melktanden hebben een zenuw en als een gaatje te groot wordt, kan uw kind hier zeker last van krijgen.

Wat kan ik doen als ik zelf tegen het tandartsbezoek opzie?Lees meer

Kinderen zijn gevoelig voor negatieve signalen. Zeker voor die van hun ouders. Het is daarom belangrijk dat u ontspannen bent als u naar de tandarts gaat. Ziet u zelf op tegen het tandartsbezoek? Laat uw kind dan met een andere volwassene naar de tandarts gaan. Grootouders doen dit vaak heel goed.

En wat na de behandeling?Lees meer

Mogelijk heeft de tandarts een verdoving gegeven en blijft de lip of de wang nog even slaperig aanvoelen. De tandarts zal uw kind steeds waarschuwen hier niet op te bijten. Belangrijk is echter dat u dit goed mee in de gaten houdt. Een bijtletsel manifesteert zich dikwijls als een sterk gezwollen en pijnlijk wondje en is zeker een nare herinnering.

Na afloop van een behandeling verwennen we de kinderen in onze praktijk met een klein cadeautje. Op deze manier wordt het kind gestimuleerd ook de volgende keer weer goed mee te werken en merkt het kind dat het voordeel heeft bij het proberen overwinnen van een eventuele angst. Indien u zelf ook een beloning belooft, probeer deze dan evenwel in verhouding te brengen met iets wat op zichzelf eigenlijk niet naar hoeft te zijn. Geeft u immers een overdreven beloning, versterkt u alleen maar het idee fixe dat een bezoek aan de tandarts enkel maar narigheid brengt. Een uurtje langer opblijven is voor vele kinderen al heel fijn.

Tand- en mondzorg Geel

Laar 103, B-2440 Geel
014 58 53 87
info@tmzg.be
www.tandenmondzorg.be

Snelkoppelingen

Kinderhoek